Τα σημαντικότερα τρόφιμα που αποτοξινώνουν τον οργανισμό




Ο όρος αποτοξίνωση αναφέρεται κυρίως στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα νεφρά, το ήπαρ, τους ιδρωτοποιούς, τους σμηματογόνους αδένες και το παχύ έντερο.

Συνεπώς, ουσίες και συστατικά, τα οποία προάγουν τη διούρηση, εφίδρωση και τις εντερικές κενώσεις (μέσω κοπράνων) συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η ακατάστατη διατροφή, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, το στρες, η ρύπανση του περιβάλλοντος, το αλκοόλ και τα φάρμακα προκαλούν αυξημένη συσσώρευση τοξινών στο σώμα με αποτέλεσμα να μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια για να ελέγχουμε το σωματικό βάρος.

Η αποτοξίνωση βοηθάει στη μείωση της κατακράτησης υγρών και αυξάνει την αποβολή των τοξινών, κυρίως από το ήπαρ (συκώτι) και τα νεφρά. 

Φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό για αποτοξίνωση της επιδερμίδας είναι μια βασική αρχική επιλογή.  Προτίμησε όλα τα φρούτα και λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό: πορτοκάλι, μανταρίνι, μπρόκολο, ντομάτα, μαρούλι, καρότο. Άλλες επιλογές: πράσινο τσάι, γιαούρτι.

Προτείνουμε:

Εσπεριδοειδή, μπρόκολο, φράουλες, αντίδια, παντζάρια, ντομάτες, κάρδαμο, μούρα: είναι πλούσια στην πολύτιμη βιταμίνη C, που βοηθάει τον οργανισμό να παράγει γλουταθειόνη μια ουσία του ήπατος που απομακρύνει τις τοξίνες.
Αγκινάρα: Τα δύο βασικά συστατικά της αγκινάρας είναι η σιλυμαρίνη και η κυναρίνη. Η σιλυμαρίνη είναι μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο οργανισμό μας. Η κυναρίνη διεγείρει την παραγωγή και έκκριση χολής και έτσι βελτιώνονται τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων. Η κατανάλωση αγκινάρας, αλλά και αφεψημάτων με εκχύλισμα αγκινάρας, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αποτοξινωτική δράση, χάρη στη διουρητική δράση τους.
Φασόλια σόγιας και αβγά: είναι πλούσια σε λεκιθίνη, σημαντικό συστατικό για τη λειτουργία του ήπατος και την καλή λειτουργία της χολής.
Σκόρδο: έχει αντισηπτική και αντιική δράση, λόγω της αυξημένης του περιεκτικότητας σε αλυσίνη. Συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των ηπατικών ενζύμων και στη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Συνιστάται να καταναλώνεται ωμό.
Λαχανάκια Βρυξελλών: το σύνολο των αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών που περιέχουν τονώνουν τη λειτουργία του ήπατος, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Παντζάρια: ένα από τα πιο σημαντικά λαχανικά για την αποτοξίνωση του οργανισμού από τα βαρέα μέταλλα και τις τοξίνες, εφόσον βοηθάει το συκώτι να μεταβολίσει τα λιπαρά και τον οργανισμό να απαλλαγεί από τις τοξίνες του.
Αβοκάντο, πορτοκάλι, ξηροί καρποί, πίτουρο, σύκα, δαμάσκηνα, μπανάνα, πατάτες βραστές, ντομάτα ωμή, πιπεριές πράσινες ωμές, φασόλια, πράσο βρασμένο: Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε κάλιο, μειώνουν την κατακράτηση υγρών, αυξάνοντας τη διούρηση και αποβάλλοντας τοξίνες από τον οργανισμό.
Τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, φαγόπυρο): η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ευνοεί την καλή λειτουργία του εντέρου. Φαγόπυρο μπορούμε να βρούμε ωμό (βράζεται όπως το ρύζι σε αναλογία 1 φλιτζάνι φαγόπυρου προς 2 φλιτζάνια νερό), σε μορφή αλευριού, αλλά και φρυγανισμένο (ονομάζεται Kasha).
Γιαούρτι: είναι πλούσιο σε προβιοτικούς οργανισμούς, που επιδρούν θετικά στο πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.
Ρόκα: το πράσινο χρώμα της μαρτυρά το αυξημένο περιεχόμενο σε χλωροφύλλη και μαγνήσιο, τα οποία ενισχύουν τη σωστή λειτουργία πάνω από 300 μεταβολικών δράσεων στον οργανισμό.

Image by Silvia from Pixabay


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη