Αντιφλεγμονώδης Διατροφή: Τα “Ναι” και τα “Όχι”


Γιατί είναι καλό να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα αντιμετωπίζουν την φλεγμονή και ποια ευνοούν την ανάπτυξή της;

Ας δούμε πρώτα τι είναι η φλεγμονή. Πρόκειται για μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ερεθισμό, τραυματισμό ή λοίμωξη. Όταν δημιουργείται φλεγμονή στο σώμα μας, τα συμπτώματα είναι ερυθρότητα στη περιοχή, πρήξιμο, πόνο και αυξημένη θερμότητα.

Είναι ένα από τα μέσα που επιστρατεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει τους ανεπιθύμιτους εισβολείς. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν τελειώσει η “αναχαίτιση του εχθρού” ή γίνει η επούλωση ενός τραυματισμένου μέρους, ο μηχανισμός αυτός απενεργοποιείται και η φλεγμονή σταματά.

Υπάρχουν όμως παράγοντες που διατηρούν την ύπαρξη φλεγμονής ακόμα κι όταν η “δουλειά” της έχει τελειώσει. Αυτό είναι πρόβλημα για την υγεία μας. Όταν η φλεγμονή επιμένει ή δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό, βλάπτει το σώμα και προκαλεί ασθένειες. Σε έναν υγιή οργανισμό, ο νούμερο 1 παράγοντας που προκαλεί φλεγμoνή είναι η κακή διατροφή, η οποία αποτελείται από πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Άλλοι παράγοντες που προκαλούν απορρύθμιση της φυσιολογικής λειτουργίας της φλεγμονής είναι το άγχος, η έλλειψη άσκησης, η γενετική προδιάθεση και η έκθεση σε τοξίνες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα επηρεάζουν τη φλεγμονώδη διαδικασία, γιατί έτσι μπορούμε να την διατηρούμε σε ισορροπία μέσω της διατροφής μας. Ιδιαιτέρως την περίοδο που διανύουμε τώρα, όπου κυκλοφορούν κρυολογήματα και ιώσεις με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται φλεγμονές στον οργανισμό μας, είναι σημαντικό να κάνουμε τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές.

Ας δούμε λοιπόν τα “ναι” και τα “όχι” της αντιφλεγμονώδους διατροφής.

Τα “Ναι”

Λαχανικά. Προτιμήστε βιολογικής καλλιέργειας και όταν βρίσκονται στην εποχή τους για κατανάλωση. Ιδιαίτερη αντιφλεγμονώδη δράση έχει το σπανάκι, ο μαιντανός, το σέλινο, το μπρόκολο και γενικά τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

Ανανάς, Βατόμουρα, Λεμόνι, Μήλο με την φλούδα του. Η κατανάλωση φρούτων πάντα χρειάζεται σε μία ισορροπημένη διατροφή. Τα συγκεκριμένα τέσσερα όμως είναι οι πιο κατάλληλες επιλογές στην αντιφλεγμονώδη δίαιτα.

Ολόκληροι κόκκοι όπως ο καστανό ρύζι, οι σπόροι τσία και ο λιναρόσπορος.

Οι ξηροί καρποί και κυρίως τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Προσοχή πάντα στην ποσότητα κατανάλωσης των ξηρών καρπών γιατί μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους. Καταναλώστε τους ωμούς και ανάλατους.

Ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα. Δηλαδή ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Βότανα και μπαχαρικά. Κυρίως ο κουρκουμάς, το κάρυ, το δεντρολίβανο και το σκόρδο. Εμπλουτίστε την θρεπτική αξία και την νοστιμιά του πιάτου σας εκμεταλλευόμενοι τις ιδιότητες των μπαχαρικών. Είναι ένας καλός τρόπος, για να περιορίσετε το αλάτι.

Ελαιόλαδο καλής ποιότητας που καταναλώνεται ωμό.

Πράσινο τσάι.

Τα “Όχι”

Εξευγενισμένα άμυλα και ζαχαρούχα τρόφιμα. Δώστε προσοχή στις ετικέττες των τροφίμων. Αυτά τα συστατικά μερικές φορές “κρύβονται” και σε τροφές που δεν το περιμένουμε. Αν σας ταλαιπωρεί η φλεγμονή δεν αρκεί να κόψετε μόνο την ζάχαρη αλλά όλα τα πρόσθετα σάκχαρα, συμπεριλαμβανομένης της αγαύης και του μελιού.

Οι τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τα τηγανιτά τρόφιμα, το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και τα τρανς λιπαρά. Επιλέξτε τροφές σε πιο φυσική μορφή.

Βούτυρο, πλήρες γάλα και τυρί. Και πάλι, το πρόβλημα είναι το κορεσμένο λίπος. Προτιμήστε να επιλέγετε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι. Η γλουτένη “θρέφει” την φλεγμονή. Αν σας ταλαιπωρεί η κοιλιοκάκη τότε αποφύγετέ την εντελώς. Σε διαφορετική περίπτωση περιορίστε την κατανάλωσή της.

Πηγή

Image by Pexels from Pixabay 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη