“Το γέλιο είναι η πιο κοντινή απόσταση ανάμεσα σε δυο ανθρώπους.”
Αντίθετα με όσα μπορεί να πιστεύουμε, το γέλιο δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο αστεία είναι μια κατάσταση ή μια φράση. Η νευροεπιστήμονας Sophie Scott λέει ότι τα περισσότερα γέλια οφείλονται στις κοινωνικές συνθήκες. Πιστεύουν ότι δεν γελάμε από τα αστεία, αλλά γελάμε για να δείξουμε σε άλλους ότι τους καταλαβαίνουμε, συμφωνούμε μαζί τους και μας αρέσουν. Αυτό δείχνει γιατί είναι πιο πιθανό να γελάσουμε σε έναν φίλο παρά σε έναν ξένο
Γιατί γελάμε;
Μπορεί να γελάμε για διάφορους λόγους, όπως αν μας αρέσει ένα αστείο, αν δούμε τον φίλο μας να παίρνει μια αμήχανη έκφραση, ή αν βιώσουμε γαργαλητό στο σώμα μας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το γέλιο το έχουμε κληρονομήσει από τους αρχαίους προγόνους μας. Για τους προγόνους μας, το γέλιο ήταν μια διαδικασία ενίσχυσης του δεσμού μεταξύ τους. Οι άνθρωποι γελούν όταν αισθάνονται ελεύθεροι και είναι άνετοι μεταξύ τους, έτσι το γέλιο σίγουρα αυξάνει τη σύνδεση μεταξύ ανθρώπων, όπως ακριβώς έκανε και για τους προγόνους μας.
Γιατί το γέλιο είναι μεταδοτικό;
Ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο αντιδρά σε έναν ήχο εξαρτάται από την περιοχή του φλοιού του εγκεφάλου . Αυτή η περιοχή είναι υπεύθυνη για το πώς οι μύες στο πρόσωπο αντιδρούν στους αντίστοιχους ήχους. Το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου διενήργησε μια μελέτη για ορισμένους εθελοντές, όπου έπαιζαν διαφορετικούς ήχους και μέτρησαν την αντίδραση του εγκεφάλου τους, στον ήχο.
Διαπιστώθηκε ότι οι απαντήσεις ήταν υψηλότερες για τους θετικούς ήχους, όπως τον ήχο του γέλιου του θριάμβου, και πολύ χαμηλότεροι για τους αρνητικούς ήχους όπως οι φωνές. Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στον ήχο γέλιου σε σύγκριση με τους αρνητικούς ήχους. Αυτό εξηγεί το λόγο για το ακούσιο χαμόγελό μας όταν βλέπουμε άλλους ανθρώπους να γελούν.
Η επιδημία γέλιου της Τανγκανίκα
Υπάρχει μια περίφημη περίπτωση της μεταδοτικής φύσης του γέλιου που είναι γνωστή ως επιδημία γέλιου Τανγκανίκα. Το 1962, τρία κορίτσια που σπούδαζαν σε οικοτροφείο σε ένα χωριό στην Τανγκανίκα (τώρα Τανζανία) άρχισαν να γελούν και σύντομα επεκτάθηκε το γέλιο σε ολόκληρο το σχολείο.
Τελικά, επηρέασε περίπου 95 από τους 159 μαθητές. Ήταν τόσο κακό που το σχολείο έπρεπε να κλείσει. Όταν ξανάρχισε το σχολείο, επηρεάστηκαν και πάλι 50 μαθητές και επίσης εξαπλώθηκε σε ένα γειτονικό χωριό. Ωστόσο, δεν είναι πολύ καλή ιδέα για να δοκιμάσουμε το ίδιο τέχνασμα για να ξεφύγουμε από το σχολείο!
Το γέλιο ενός ατόμου είναι σύντομα η χαρά ενός άλλου ατόμου
Το γέλιο έχει μεγάλη κοινωνική σημασία, μας συνδέει με το χιούμορ. Είναι μια συναισθηματική απάντηση στην αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο με τους συνομιλητές μας. Βλέποντας μια έκφραση ευτυχίας σε άλλους, όπως το γέλιο ή ένα χαμόγελο, μας προκαλεί την ίδια συναισθηματική αντίδραση. Αυτός ο συγχρονισμός επιτρέπει στους ανθρώπους να συνδέονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους – λειτουργεί ως κοινωνικός δεσμός. Το κοινό γέλιο προκαλεί θετικά συναισθήματα τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην οικοδόμηση ισχυρότερων και ανθεκτικότερων σχέσεων.
Μπορούμε να κερδίσουμε πολλά από το κοινό γέλιο, οπότε είναι καλό να το εισαγάγουμε στην ζωή μας με οποιοδήποτε τρόπο. Μπορούμε να αναζητήσουμε πράγματα ή να συναντήσουμε ανθρώπους που μας φέρνουν μεγαλύτερη χαρά στην ζωή μας. Η ευτυχία εξαπλώνεται – μπορούμε να περιβάλλουμε τον εαυτό μας με ανθρώπους που μας κάνουν ευτυχισμένους και μας μεταδίδουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μας.
Μπορεί το μεταδοτικό γέλιο να μας ωφελήσει;
Συχνά λέγεται ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, καθώς έχει πολλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Ο Robert Vellington διενήργησε μια διαχρονική μελέτη πάνω σε αγχωτικές συνομιλίες με ζευγάρια. Διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που γέλασαν κατά τη διάρκεια του άγχους τους, έμοιαζαν να αισθάνονται καλύτερα. Αυτό δείχνει πώς το να γελάμε με το σύντροφό μας, μπορεί να μας χαλαρώσει και να μας φέρει πιο κοντά.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιδράσεις των δυσάρεστων καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε στην ζωή μας μπορούν να μειωθούν από το γέλιο. Εάν ,για παράδειγμα, ο φίλος μας σκοντάψει και γελάσουμε αυθόρμητα, (αν δεν τραυματιστεί σοβαρά), το πιο πιθανό είναι να αρχίσει να γελάει και αυτός . Η δύναμη του γέλιου με τον εαυτό μας, μπορεί να λειτουργήσει για να μειώσει το βάρος μιας ταπεινωτικής κατάστασης και να αποτρέψει την απώλεια της αξιοπρέπειας μας.
Τα ψυχολογικά και σωματικά οφέλη του γέλιου.
*Εξασφαλίζει την ανακούφιση από το άγχος, χαλαρώνοντας ολόκληρο το σώμα
*Βελτιώνει τη διάθεση απελευθερώνοντας ενδορφίνες
*Ενισχύει και δυναμώνει τις ανθρώπινες σχέσεις
*Προωθεί τη θετική σκέψη
*Οι αισιόδοξες προοπτικές μας βοηθάνε να προσελκύσουμε άλλους ανθρώπους
Οι ψυχολόγοι θεωρούν το γέλιο ως συμπεριφορική διαδικασία. Το γέλιο ορίζεται ως μια σειρά από σύντομα φωνήεντα καθώς εκπνέουμε που διαρκούν και επαναλαμβάνονται κάθε λίγα δευτερόλεπτα. Σε αντίθεση με άλλες μορφές έκφρασης, το γέλιο εμφανίζεται ασυνείδητα. Είναι μια αυθόρμητη αντίδραση σχετικά με ορισμένες καταστάσεις. Ενώ δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ως προς τους συγκεκριμένους λόγους για το γέλιο, γνωρίζουμε ότι προκαλείται από ποικίλες αισθήσεις και σκέψεις.
Επιμέλεια:
1.Τζέσικα Μαργαρίτη
2.Ιωάννης Μαρδάς
Image by Gerd Altmann from Pixabay