Υψηλή πίεση – Λεμόνι και άλλες τροφές

Πέτρος Κατσουρίδης

Η υψηλή πίεση μπορεί να αντιμετωπιστεί με λεμόνι αλλά και άλλες τροφές. Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υπέρταση είναι μια σοβαρή κατάσταση που οδηγεί σε καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και θάνατο. Τι ρίχνει την πίεση φυσικά όμως; είναι μια ερώτηση που απασχολεί πολλούς ανθρώπους.

Υψηλή πίεση και λεμόνι

Τι ρίχνει την πίεση

Υψηλή πίεση – Σκόρδο. Τόσο το μαγειρεμένο όσο και το ωμό σκόρδο απελευθερώνουν υδρόθειο και οξείδιο του αζώτου που βοηθούν στη διαστολή των αρτηριών, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση. Επίσης, το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ασφαλής παράγοντας για την ανακούφιση της υπέρτασης. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε συνδυασμό με άλλες αντιυπερτασικές μεθόδους θεραπείας.
Μια ανασκόπηση ανέφερε ότι τα συμπληρώματα σκόρδου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με υπέρταση, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης.

Υψηλή πίεση – Λεμόνι
Η υπέρταση μπορεί να πέσει με το λεμόνι που βοηθά στη διατήρηση της ευελιξίας και της απαλότητας των αιμοφόρων αγγείων για να εξασφαλιστεί η σωστή ροή του αίματος στη βέλτιστη πίεση. Όσο πιο άκαμπτο είναι το αιμοφόρο αγγείο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση του αίματος λόγω του στενού χώρου των αγγείων. Μελέτη έδειξε τη θετική επίδραση που έχει το λεμόνι στην υψηλή πίεση.

Υψηλή πίεση – Καρπούζι
Τα καρπούζι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της συστολικής και διαστολικής πίεσης. Η καθημερινή κατανάλωση καρπουζιού για 4 εβδομάδες διευκολύνει τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, του σωματικού βάρους και του καρδιαγγειακού κινδύνου σε υπέρβαρους και παχύσαρκους συμμετέχοντες.

Λιναρόσπορος. Υπάρχει η αντίληψη ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η ισχύς του είναι υψηλότερη όταν ο λιναρόσπορος καταναλώνεται ολόκληρος, για περισσότερες από 12 εβδομάδες, ειδικά για τη μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Ρόδι. Μια μελέτη ανέφερε ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση, να αναστείλει τη δραστηριότητα του ACE και να προσφέρει διάφορα οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία γενικά. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι το ρόδι είναι χρήσιμο στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης.


Προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της εντερικής και της γενικότερης υγείας με διάφορους τρόπους. Μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μαύρη σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο είναι γνωστή για τα καρδιαγγειακά της οφέλη. Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή που όχι μόνο λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά αλλά είναι επίσης γνωστό ότι διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνουν την αυξημένη αρτηριακή πίεση.


Μηλόξιδο. Το μηλόξυδο μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Προκαλεί επίσης μείωση της δραστηριότητας της ρενίνης, ενός ενζύμου που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.


Παντζάρια. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε νιτρικά που μετατρέπονται σε οξείδιο του αζώτου κατά τη διαδικασία της πέψης. Το οξείδιο του αζώτου είναι γνωστό ότι διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την πίεση. 

Πηγή

Image by Silvia from Pixabay 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη