Η χρήση προβιοτικών είναι αρκετά διαδεδομένη στους ενήλικες και κυρίως σε εκείνους που έχουν γαστρεντερικά προβλήματα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή λαμβάνουν κάποια αντιβίωση.
Πλέον είναι συχνή και σημαντική η χορήγηση προβιοτικών ακόμη και σε παιδιά μικρής ηλικίας. Αρκετοί όμως γονείς έχουν πολλές απορίες και ανησυχίες σχετικά με αυτό το θέμα.
Τι είναι τελικά τα προβιοτικά; Πότε είναι αναγκαία για τον οργανισμό; Ωφελούν ή κάνουν κακό στην υγεία των παιδιών; Μπορούν να προσληφθούν μέσω της τροφής ή χρειάζεται συμπληρωματική χορήγηση; Αυτά και άλλα πολλά είναι ερωτήματα που απασχολούν τους γονείς και θα αναλυθούν παρακάτω.
Τι είναι τα προβιοτικά;
Τα προβιοτικά αναφέρονται συνήθως ως τα «καλά βακτήρια» του οργανισμού που βρίσκονται στο έντερο. Το σώμα χρειάζεται αυτά τα βακτήρια για να παραμείνει υγιές.
Βοηθούν στην πέψη, στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην καταπολέμηση άλλων μικροβίων που προκαλούν αρρώστιες. Πέρα όμως από τα «καλά βακτήρια» υπάρχουν και τα «κακά βακτήρια». Όταν ανατραπεί η ισορροπία μεταξύ τους δημιουργούνται διάφορα προβλήματα και για αυτό οι γιατροί συνιστούν τη συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικών.
Καλές πηγές προβιοτικών
Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά και μπορούν να καταναλωθούν ευχάριστα από τα παιδιά, ενώ μπορούν να ληφθούν και με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Μερικές από τις καλύτερες πηγές φυσικών προβιοτικών:
*Το γιαούρτι
*Το κεφίρ
*Το ξινόγαλο
*Το τυρί κότατζ
*Ο τραχανάς
*Το ξινολάχανο
*Ο αρακάς
*Οι πίκλες
Ποια είναι τα οφέλη των προβιοτικών;
1. Βελτίωση της πέψης
Πολλά παιδιά από τη βρεφική ηλικία, ταλαιπωρούνται με κοιλιακά προβλήματα, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Με τη χορήγηση προβιοτικών, συμπληρωματικά με τη διατροφή, μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εντεροκολίτιδας, όπως έχει διαπιστωθεί μέσω ερευνών και να διαμορφωθεί ένα υγιές πεπτικό σύστημα.
2. Βελτίωση ανοσοποιητικού συστήματος
Η εισαγωγή προβιοτικών στη διατροφή των παιδιών συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό είναι σημαντικό για να αποφευχθεί στο μέλλον η εμφάνιση ασθενειών, να ελαχιστοποιηθούν τα συμπτώματα, σε περίπτωση ασθένειας και να επέλθει πιο γρήγορα η θεραπεία.
3. Προστασία του δέρματος και αποφυγή αλλεργιών
Το παιδικό δέρμα είναι ευαίσθητο και αντιδρά πολύ πιο εύκολα σε αλλαγές συγκριτικά με το δέρμα ενός ενήλικα. Αλλαγή καιρού, νέα τρόφιμα και προϊόντα για το σώμα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα, όπως εξανθήματα, κνησμό και εκζέματα. Η κατανάλωση προβιοτικών έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει αυτές τις αλλεργικές αντιδράσεις.
4. Ανάπτυξη «καλών βακτηρίων»
Σε περίπτωση που ένα παιδί παίρνει κάποιο αντιβιοτικό, καλό θα ήταν να καταναλώνεται ταυτόχρονα ένα προβιοτικό για να αποτραπούν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Οι φαρμακευτικές αγωγές, στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν ανεπιθύμητα στελέχη βακτηρίων, μπορεί ενδεχομένως να σκοτώσουν και κάποια καλά βακτήρια. Μέσω όμως των προβιοτικών θα ενισχυθεί η ανάπτυξη νέων καλών βακτηρίων.
Πότε χρειάζεται η συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικών;
1. Όταν το παιδί έχει αέρια
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του πεπτικού συστήματος ενός μωρού, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κοιλιακά προβλήματα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και αέρια. Όσο όμως μεγαλώνει, αυτά τα προβλήματα πρέπει να μειώνονται. Σε περίπτωση που συνεχιστούν είναι σαφές πως χρειάζεται η λήψη προβιοτικών.
2. Όταν η μητέρα ή το παιδί παίρνει κάποιο αντιβιοτικό
Στην πρώτη περίπτωση μέσω του θηλασμού, η μητέρα μπορεί να μεταφέρει το αντιβιοτικό στο παιδί. Προκειμένου όμως να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, είναι απαραίτητη η χορήγηση προβιοτικών στα παιδιά. Επίσης, όταν τα ίδια τα παιδιά προσλαμβάνουν κάποιο αντιβιοτικό, χρειάζονται τα προβιοτικά για να αποκαταστήσουν τα καλά βακτήρια που ενδεχομένως χάθηκαν από την κατανάλωση των αντιβιοτικών. Και στις δυο όμως περιπτώσεις χρειάζεται η συμβουλή του γιατρού.
3. Σε περιπτώσεις δυσκολίας κατάποσης και πέψης των τροφίμων
Τα προβιοτικά στις συγκεκριμένες περιπτώσεις βοηθούν στην επιλογή μεγαλύτερης ποικιλίας τροφίμων, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.
4. Σε περιπτώσεις συχνών κρυολογημάτων
Αυτό είναι σημάδι ότι τα παιδιά έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Προκειμένου όμως να ενισχυθεί και να αποφευχθούν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, συνιστάται η προσθήκη προβιοτικών στη διατροφή.
Σε ποια μορφή μπορούν να χορηγηθούν;
Τα προβιοτικά για παιδιά έχουν διαφορετική δοσολογία ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, τις ανάγκες του παιδιού και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Σε κάθε περίπτωση η δοσολογία καλό είναι να καθορίζεται από τον παιδίατρο.
Τα προβιοτικά διατίθενται σε διάφορες μορφές συμπληρωμάτων και ανάλογες τις ανάγκες του παιδιού σας, μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο σκεύασμα.
1. Προβιοτικά σε ζελεδάκια
Προτείνεται κυρίως σε παιδιά άνω των 3 ετών. Είναι ένας εύκολος τρόπος να καταναλωθούν τα προβιοτικά ευχάριστα, χωρίς την επίβλεψη των γονέων και δίνοντας την εντύπωση πως τρώνε ένα γλυκό.
2. Προβιοτικά σε σταγόνες
Αυτή είναι μια εύκολη λύση για τα παιδιά που δυσκολεύονται να δοκιμάσουν νέες γεύσεις καθώς και για πολύ μικρά παιδιά που δεν μπορούν να μασήσουν. Οι σταγόνες αυτές μπορούν να προστεθούν σε χυμό, νερό, γάλα ή γιαούρτι. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά καταναλώνουν το γεύμα τους και ταυτόχρονα προσλαμβάνουν προβιοτικά χωρίς να το αντιλαμβάνονται.
3. Προβιοτικά που λιώνουν στο στόμα
Τα συγκεκριμένα προτιμώνται όταν τα παιδιά δυσκολεύονται να καταναλώσουν κάψουλες ή να δοκιμάσουν νέες, ξένες γεύσεις. Συνήθως αυτά τα δισκία λιώνουν αμέσως μόλις μπουν στο στόμα και έχουν γεύση φρούτων.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι τα προβιοτικά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των παιδιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνεται η λήψη παιδικών προβιοτικών ως συμπληρωματική θεραπεία για 2-3 μήνες προκειμένου να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό των παιδιών.
Πηγές
Are Probiotics Healthy for Children?
Understanding Probiotics for Kids
Are There Health Benefits of Probiotics for Children?
The pros and cons of probiotics for kids
Image by Lenka Fortelna from Pixabay