Σκόρδο για γρίπη τύπου α και πνευμονία

Άγρια σκόρδα στο δάσος


Το σκόρδο είναι ίσως το πιο δημοφιλές γιατρικό για πολλαπλές ασθένειες καθώς και μολύνσεις από παθογόνους μικροοργανισμούς και μικρόβια.

Σε μια μελέτη με 23 ενήλικες με κονδυλώματα από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) βρέθηκε πως η εφαρμογή καταπλάσματος από εκχύλισμα σκόρδου 2 φορές την ημέρα εξαφάνισε τις εστίες σε διάστημα 1 εώς 2 εβδομάδων (9, 10).

Σε μια άλλη παλαιότερη μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα βρέθηκε πως το σκόρδο ενδέχεται να έχει αντιϊκή δράση ενάντια στη γρίπη τύπου α, στη γρίπη τύπου β, στον HIV και HSV-1, στην ιογενή πνευμονία, στο ρινοϊό που προκαλούνται από το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο δεν υπάρχουν πρόσφατες έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα (11).

Μελέτες δοκιμαστικού σωλήνα αλλά και σε ζώα έδειξαν πως το σκόρδο ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνοντας την παραγωγή ανοσοκυττάρων που μας προστατεύουν από μολύνσεις ιών (12).

Έρευνες και μελέτες
(9) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-4632.2004.02348.x
(10) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1764803/
(11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/
(12) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4417560/

Απόσπασμα που διαβάσαμε εδώ

Image by 👀 Mabel Amber, who will one day from Pixabay 

Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τον COVID-19. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή ή να αγοράσετε συμπληρώματα διατροφής ενώ αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη