Η νηστεία δρα θεραπευτικά για πολλές ασθένειες - έχει και αντικαρκινική δράση


Γράφει η Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά, Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Ο περιορισμός των θερμίδων και η νηστεία μπορεί να επιβραδύνουν και ακόμη και να σταματήσουν την πρόοδο του καρκίνου και την ανάπτυξη των όγκων και άλλων ασθενειών.
Η νηστεία έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει το λίπος στο ήπαρ και στο πάγκρεας.
Η νηστεία υπάρχει σαν θεραπεία των ασθενειών από την εποχή του Ιπποκράτη.
Η νηστεία με νερό και χυμούς μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση και απομάκρυνση του λίπους από το συκώτι, αναζωογονώντας τη δύναμή του. Μετά την αποβολή του λίπους από το συκώτι, μπορεί να καθαριστεί και το πάγκρεας.

Περιορισμός θερμίδων και νηστεία

 Ο περιορισμός θερμίδων, δηλαδή η μείωση της πρόσληψης ενέργειας χωρίς υποσιτισμό, που συνήθως, περιλαμβάνει μείωση κατά 15% των θερμίδων που καταναλώνονται συνδέεται με αύξηση της διάρκειας ζωής, καλύτερο μεταβολισμό και μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Η νηστεία συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.
Η επιβίωση αυξάνεται έως και 40 τοις εκατό με τη μείωση της πρόσληψης των θερμίδων κατά 10 έως 15 τοις εκατό κάτω από τα ιδανικά επίπεδα, καθημερινά, επειδή ο περιορισμός θερμίδων διεγείρει το σώμα να παράγει sirtuins-σιρτουίνες, ορμόνες που προστατεύουν σε περιόδους στρες, όπως κατά την πείνα.
Η διατροφή που αποτελείται μόνο από ένα γεύμα 400 θερμίδων για τις γυναίκες και ένα γεύμα 600 θερμίδων για τους άνδρες μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, ινσουλίνης, IGF-1 και «κακών» λιπών στο αίμα, και συνδέεται με μακροπρόθεσμο μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου.
Η νηστεία αυξάνει τα λευκά αιμοσφαίρια που αντικαθίστανται από τα βλαστοκύτταρα, μόλις ο ασθενής αρχίζει να τρώει.
Ακόμη και μια νηστεία τριών ημερών μπορεί να ισχυροποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο περιορισμός των υδατανθράκων μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, ινσουλίνης και IGF-1 που όλα εμπλέκονται στη διαδικασία ανάπτυξης καρκίνου. Οι αιχμές του σακχάρου βοηθούν την κυτταρική φλεγμονή και την ανάπτυξη του καρκίνου. Η κέτωση στο σώμα είναι μια διαδικασία, όπου ο φυσιολογικός μεταβολισμός των υδατανθράκων αντικαθίσταται από τον μεταβολισμό της κετόνης και των λιπαρών οξέων. Τα υγιή κύτταρα έχουν την ευελιξία να αντιμετωπίζουν την κέτωση, αλλά τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν.
Στην κετογενική δίαιτα απαγορεύονται όλοι οι καρποί, εκτός από τα αμυλούχα λαχανικά και ο ασθενής λαμβάνει λίπη και λίγες φυσικές πρωτεΐνες και φαρμακευτική κάνναβη. Η βασική σκέψη είναι να στερηθεί ο καρκίνος το αγαπημένο φαγητό του, τη γλυκόζη. Τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο πλάσμα του αίματος παθαίνουν συχνότερα καρκίνο και τα άτομα με καρκίνο έχουν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο πλάσμα και επιβιώνουν λιγότερο.
Ενώ, τα καρκινικά κύτταρα πρέπει να μεταβολίζουν τη γλυκόζη, τα υγιή κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλα τρόφιμα, όπως το λίπος. Η διαδικασία ονομάζεται κέτωση. Η αντικατάσταση της γλυκόζης με τα καλά λίπη θα οδηγήσει σε θάνατο από λιμοκτονία τα καρκινικά κύτταρα.
Υπάρχουν, επίσης, ορισμένες ενδείξεις ότι ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορεί να είναι σε θέση να καταναλώνουν γλουταμίνη, ένα αμινοξύ από πρωτεΐνη. Και επίσης, η υπερκατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών οδηγεί την οδό mTOR που προκαλεί πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Επομένως, η περιορισμένη κατανάλωση πρωτεϊνών είναι, επίσης, σημαντική.

Αρκετοί αντικαρκινικοί μηχανισμοί ενεργοποιούνται κατά τη νηστεία

 Κατά τη νηστεία παράγονται λιγότερες ορμόνες, λιγότερη «κακή» χοληστερόλη, δεν λαμβάνεται γλυκόζη και γίνεται διέγερση των σιρτουινών, που είναι προστατευτικές ορμόνες που είναι γνωστό ότι παράγονται υπό συνθήκες στέρησης τροφής.
Ένα λεπτότερο σώμα έχει λιγότερα αποθέματα λίπους και το λίπος είναι ο πρόδρομος των οιστρογόνων, που είναι μια ορμόνη που είναι γνωστό ότι διεγείρει πολλούς καρκίνους. Το λίπος είναι, επίσης, ένας θαυμάσιος διαλύτης τοξινών και έτσι ένα σώμα με λιγότερα αποθέματα λίπους περιέχει λιγότερες διαλυμένες τοξίνες. Το λίπος γύρω από τη μέση είναι λιγότερο σημαντικό από αυτό που είναι γύρω από τα όργανά σας. Αυτό το λίπος που δεν μπορείτε να δείτε ονομάζεται σπλαχνικό λίπος και μπορεί να γεμίσει τα εσωτερικά σας όργανα με μια σειρά από τοξίνες. Το σπλαχνικό λίπος αρχίζει να υγροποιείται μετά από μόλις 15 λεπτά άσκησης.

Η διατροφή, η άσκηση και ο έλεγχος βάρους βελτιώνουν το χρόνο επιβίωσης και ακόμη προλαμβάνουν την υποτροπή του καρκίνου.

 Η νηστεία ως θεραπεία του καρκίνου

Τα ωμέγα-3 από τα ιχθυέλαια μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακτήσουν την όρεξη και το βάρος τους, και να αποφευχθεί η καχεξία. Η κατανάλωση καλών λιπών (όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας) αυξάνουν την επιβίωση.
Η κακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τα καρκινικά βλαστοκύτταρα στον πυρήνα των όγκων να αναπτυχθούν εκ νέου, ενώ μια υγιεινή διατροφή που διατηρεί τα βλαστοκύτταρα υγιή και οι βιοδραστικές φυσικές ενώσεις, όπως η κουρκουμίνη, η επιγαλλοκατεχίνη-EGCG από το πράσινο τσάι, η πιπερίνη, η λετρίλη, η θεανίνη και η χολίνη, αλλά και οι βιταμίνες Α και Ε, η genistein και η ρεσβερατρόλη και οι σουλφοραφάνες, αλλά και η φαρμακευτική κάνναβη έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση.
Τα άτομα με διαβήτη κινδυνεύουν από καρκίνο. Μια νηστεία τριών έως πέντε ημερών βοηθά το 70% των ανθρώπων που έχουν «αντίσταση στην ινσουλίνη». Τα επίπεδα της ινσουλίνης μειώνονται κατά τη νηστεία. Τα επίπεδα του IGF-1 (ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα) επίσης, μειώνονται σημαντικά και γρήγορα. Τόσο η ινσουλίνη όσο και ο IGF-1 συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου.
Η νηστεία προκαλεί μείωση της «κακής» χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.
Τα νεοπλασματικά κύτταρα, συχνά, βρίσκονται αδρανοποιημένα στο σώμα, και άλλα πεθαίνουν και άλλα αναπαράγονται. Όταν παράγονται αγγελιαφόρες ενώσεις διεγείρουν την ανάπτυξη της παροχής αίματος και συνεπώς την ανάπτυξη του όγκου. Όταν σταματήσουν να χορηγούνται θρεπτικές ουσίες που τροφοδοτούν αυτή την αλλαγή, τα αδρανοποιημένα κύτταρα είναι αβλαβή.
Ο μειωμένος μεταβολισμός της κυτταρικής ενέργειας είναι το καθοριστικό χαρακτηριστικό σχεδόν όλων των μορφών καρκίνου ανεξάρτητα από την κυτταρική ή την ιστική προέλευση.
Η γονιδιωματική αστάθεια και ουσιαστικά όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της αερόβιας γλυκόλυσης (το φαινόμενο Warburg), μπορούν να συνδεθούν με την εξασθένιση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων και του ενεργειακού μεταβολισμού.
Αν και καμία συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη ή χρωμοσωμική ανωμαλία δεν είναι κοινή σε όλους τους καρκίνους, σχεδόν όλοι οι καρκίνοι εκφράζουν την αερόβια γλυκόλυση, ανεξάρτητα από τον ιστό ή την κυτταρική τους προέλευση. Η αερόβια γλυκόλυση σε καρκινικά κύτταρα περιλαμβάνει την αυξημένη πρόσληψη γλυκόζης με παραγωγή γαλακτικού οξέος παρουσία οξυγόνου. Αυτό το γεγονός χρησιμοποιείται στις μελέτες απεικόνισης των όγκων. Τα γονίδια για τη γλυκόλυση υπερεκφράζονται στην πλειοψηφία των εξετασθέντων καρκίνων.
Ως εκ τούτου, τα καρκινικά κύτταρα προκύπτουν από τα φυσιολογικά κύτταρα του σώματος μέσω βαθμιαίας και μη αναστρέψιμης βλάβης της αναπνευστικής τους ικανότητας. Η αερόβια γλυκόλυση, που οφείλεται σε βλάβη της αναπνοής, είναι ο πιο συνηθισμένος φαινότυπος στον καρκίνο.
Η ιδέα του Warburg σχετικά με την πρωταρχική αιτία του καρκίνου, δηλαδή η αντικατάσταση της αναπνοής με ζύμωση (γλυκόλυση) υποδεικνύει ότι ο καρκίνος είναι πρωτίστως μεταβολική νόσος.
Εκτός από τη γλυκόζη, η γλουταμίνη μπορεί, επίσης, να χρησιμεύσει ως κύριος ενεργειακός μεταβολίτης για κάποιους καρκίνους (για παράδειγμα, για τους όγκους στον εγκέφαλο).
Η μειωμένη διαθεσιμότητα γλυκόζης στοχεύει την αερόβια γλυκόλυση και τις οδούς που απαιτούνται για την επιβίωση και τον πολλαπλασιασμό πολλών τύπων κυττάρων όγκου. Ο περιορισμός των τροφών στοχεύει συγκεκριμένα το μονοπάτι σηματοδότησης IGF-1 / PI3K / Akt / HIF-1α, για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, την απόπτωση και την αγγειογένεση.
Εκτός από τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στην κυκλοφορία, ο περιορισμός της διαιτητικής ενέργειας αυξάνει τα επίπεδα κυκλοφορίας των λιπαρών οξέων και των κετονικών σωμάτων (β-υδροξυβουτυρικό και ακετοοξικό). Τα λίπη και ειδικά τα κετόνια μπορούν να αντικαταστήσουν τη γλυκόζη, ως κύριο μεταβολικό καύσιμο στον περιορισμό θερμίδων.
Η μετάβαση από το μεταβολισμό της γλυκόζης στον μεταβολισμό των κετονικών σωμάτων για την ενέργεια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεταβολή των επιπέδων κυκλοφορίας της ινσουλίνης και της γλυκαγόνης, βασικών ορμονών που μεσολαβούν στον ενεργειακό μεταβολισμό. Η ινσουλίνη, η οποία διεγείρει τη γλυκόλυση, μειώνεται με τη δίαιτα, ενώ αυξάνεται το γλυκαγόνο, το οποίο αναστέλλει τη γλυκόλυση και κινητοποιεί τα λίπη. Η μείωση της γλυκόζης όχι μόνο μειώνει την ινσουλίνη, αλλά μειώνει επίσης τα επίπεδα κυκλοφορίας του IGF-1, που είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό και την ανάπτυξη όγκων. Τα γλυκοκορτικοειδή, τα οποία ενισχύουν τη δράση γλυκογόνου και την ανταπόκριση στο στρες, είναι επίσης αυξημένα σε νηστεία. Η μετατόπιση των επιπέδων αυτών των μεταβολικών ορμονών στρεσάρει περισσότερο τα καρκινικά κύτταρα από ό, τι τα φυσιολογικά κύτταρα, αφού τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν μεταβολική ευελιξία λόγω συσσωρευμένων γενετικών μεταλλάξεων.
Ο περιορισμός της διατροφικής ενέργειας ενισχύει τη φωσφορυλίωση της κινάσης μονοφωσφορικής αδενοσίνης (AMPK), η οποία προκαλεί απόπτωση στα εξαρτώμενα γλυκολυτικά κύτταρα, αλλά προστατεύει τα φυσιολογικά εγκεφαλικά κύτταρα από το θάνατο.
Τα μόρια προ-καχεξίας, όπως ο παράγοντας επαγωγής της πρωτεόλυσης απελευθερώνονται από τα καρκινικά κύτταρα στην κυκλοφορία και συμβάλλουν στον φαινότυπο καχεξίας. Με τη στόχευση των γλυκολυτικώς δραστικών κυττάρων όγκου που παράγουν μόρια προ-καχεξίας, οι νηστειοθεραπείες μπορούν δυνητικά να μειώσουν την καχεξία των όγκων. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορούν, επίσης, να μειώσουν τον φαινότυπο καχεξίας. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ιχθυέλαια έχουν το πλεονέκτημα ότι διατηρούν χαμηλή τη γλυκόζη ενώ αυξάνουν τα επίπεδα κετονών. Μόλις ο καρκίνος ελεγχθεί, τα άτομα μπορούν να αυξήσουν την θερμιδική κατανάλωση για να επιτύχουν αύξηση βάρους.
Πρέπει να σταματήσει η παραγωγή νέων συνθετικών ενώσεων, δηλαδή χημειοθεραπευτικών και βιολογικών φαρμάκων, για τον καρκίνο.
Οι όγκοι χρειάζονται συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξή τους και χωρίς αυτά τα θρεπτικά συστατικά ο καρκίνος θεραπεύεται. Η γλυκόζη είναι σαφώς ένα τέτοιο θρεπτικό συστατικό, αν και αναμφίβολα υπάρχουν και άλλα.
Η νηστεία μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης του πλάσματος, του IGF-1 και της ινσουλίνης, αρχίζει να καθαρίζει και να διαλύει το λίπος τόσο του ήπατος όσο και του παγκρέατος και δημιουργείται κατάσταση κέτωσης, η οποία έχει σαφώς οφέλη για την υγεία. Η στέρηση των θρεπτικών στοιχείων από τα καρκινικά κύτταρα και η στέρηση πρωτεϊνών έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.Τα κύτταρα του καρκίνου λιμοκτονούν, ενώ χρησιμοποιούνται φυσικές ενώσεις, όπως τα ιχθυέλαια, η ρεσβερατρόλη (η οποία διεγείρει την παραγωγή σιρτουρινών), η ECGC (πράσινο τσάι), η κουρκουμίνη, η CBD, η THC, η λετρίλη ή Β17, η σερραπεπτάση, οι ισοφλαβόνες, τα φυτοοιστρογόνα, η βιταμίνη D και άλλα αντικαρκινικά συμπληρώματα που θεραπεύουν τον καρκίνο.

Η νηστεία δρα θεραπευτικά για πολλές ασθένειες.

Νηστεία είναι η πλήρης αποχή από την τροφή, για χρονικό διάστημα 1 έως 45 ημέρες, ανάλογα με την πάθηση και τον ασθενή. Παραλλαγές της νηστείας είναι η ωμοφαγία, η κατανάλωση σιταρόχορτου, η νηστεία του νερού, η μονοφαγία, για παράδειγμα με σπόρους κριθαριού, με σπόρους μαύρου κύμινου κ.ά.
Η νηστειοθεραπεία δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή για αυτοθεραπεία, καθαρισμό και αναγέννηση...
Η νηστεία ανανεώνει τον οργανισμό και κάνει τον άνθρωπο να ζει περισσότερο.

Γιατί όμως οι συμβατικοί γιατροί συνιστούν στους ασθενείς στις οξείες ασθένειες να υπερσιτίζονται, για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους;
Όταν ο ασθενής έχει μια οξεία ασθένεια πρέπει να είναι λιτοδίαιτος.
Τα ζώα, για παράδειγμα, όταν αρρωστήσουν δεν τρώνε και μένουν νηστικά, μέχρι να γιατρευτούν.
Με τη νηστεία καθαρίζεται το αίμα από τις τοξίνες.
Όταν ο ασθενής έχει υψηλό πυρετό, για παράδειγμα, πρέπει να χορηγούνται χυμοί, μόνο από φρούτα και λαχανικά.
Όταν, για παράδειγμα κάποιος πάθει μια ίωση ή ένα κρυολόγημα μια βιταμίνη C κάθε 2 ώρες θα τον απαλλάξει γρήγορα από τα συμπτώματα.
Όταν κάποιος, για παράδειγμα, έχει αιμορραγία, ο χυμός από πορτοκάλια και φρούτα και η βιταμίνη C αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος και σχηματίζεται πιο εύκολα ο θρόμβος και σταματάει η αιμορραγία.
Σε γαστρεντερίτιδα απαιτείται, επίσης, πλήρης αποχή από το φαγητό. Στο διάστημα που υπάρχουν διάρροιες πρέπει να χορηγείται τίλιο, χαμομήλι και τσάι με λίγη βιολογική σόδα.
Στο στάδιο της ανάρρωσης μιας ασθένειας οι ασθενείς πρέπει να συμπεριλάβουν το μέλι και το βιολογικό κρέας που ανοίγει την όρεξη...
Σε όσους έχουν δυσπεψία και πόνο στο στομάχι η αποχή 3 ημερών από το φαγητό θεραπεύει τα συμπτώματα.
Σε χολολιθίαση και χολοκυστίτιδα η νηστειοθεραπεία δρα θεραπευτικά.
Η νηστειοθεραπεία είναι κατάλληλη και για τους καρδιοπαθείς και τη μυοκαρδίτιδα. Η διατροφή του καρδιοπαθούς ημερησίως πρέπει να είναι λιτή.
Το φαγητό καθημερινά συσσωρεύει ακαθαρσίες στο σώμα...
Η νηστεία δημιουργεί ισχυρό αντιφλεγμονώδες περιβάλλον και αυξάνεται η αντίσταση και η ανοσία στις βακτηριακές μολύνσεις.
Σε ποιες ασθένειες δρα θεραπευτικά η νηστειοθεραπεία
Ρευματισμοί
Αρθρίτιδα
Άσθμα
Ουραιμία
Στομαχικές παθήσεις
Έλκος
Χρόνια δυσπεψία
Λιθιάσεις
Ηπατικές παθήσεις
Κολίτιδα
Καρδιακές παθήσεις
Αρτηριακή υπέρταση
Αλλεργίες
Σχιζοφρένεια
Πνευμονία
Καρκίνος
 
Νηστειοθεραπεία στον καρκίνο
 
Με τη νηστεία το σώμα αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τα αποθέματά του για τροφή και ο όγκος ή οι όγκοι παθαίνουν αυτόλυση, από τα κυτταρικά ένζυμα και απορροφούνται στο αίμα.
Ακόμη και όσοι καρκινοπαθείς βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο μπορούν να μειώσουν με τη νηστειοθεραπεία τους όγκους στο 1/4 του αρχικού τους μεγέθους. Μετά τη νηστειοθεραπεία απαιτείται σταδιακή επανασίτιση και ειδική διατροφή για να μην ξαναμεγαλώσουν οι όγκοι.
Ο οργανισμός για να διατηρηθεί καίει τις περιττές ουσίες, τα άχρηστα λίπη και τα άλατα από το σώμα. Όλα τα όργανα του σώματος αυτοκαθαρίζονται και ξεκουράζονται. Το πεπτικό σύστημα θεραπεύεται κατά τη διάρκεια της νηστείας, ο μεταβολισμός χρησιμοποιεί τις εφεδρικές ουσίες από το σώμα και τα όργανα του σώματος, όπως η καρδιά, τα νεφρά, το συκώτι και το νευρικό σύστημα αποκτούν δύναμη και λειτουργικότητα. Το σώμα διώχνει τα άχρηστα υλικά και τις τοξίνες με τα όργανα απεκκρίσεως κι εμποδίζεται κάθε πρόσθετο υλικό από το να εισέλθει στο σώμα και αυξάνονται τα λευκά αιμοσφαίρια και εξοντώνουν όλα τα παθογόνα του οργανισμού και τα άχρηστα, περιττά και τοξικά κύτταρα και προστατεύονται τα υγιή.
Η ολιγοθερμιδική δίαιτα και οι συνεχείς νηστείες παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των έμβιων όντων, εξασφαλίζουν καλύτερη υγεία και χαρίζουν ανοσία και μακροζωϊα
Όσοι λαμβάνουν λιγότερες θερμίδες καίνε λιγότερο οξυγόνο στα μιτοχόνδριά τους και παράγονται λιγότερες ελεύθερες ρίζες. Επίσης, η γλυκοζυλίωση των πρωτεϊνών και η φλεγμονή μειώνονται.
Τα συμπληρώματα διατροφής με ιχνοστοιχεία και βιταμίνες είναι απαραίτητα.
Ένας άνθρωπος που τρέφεται με άγρια χόρτα και σπόρους μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια.

Νηστειοθεραπεία με χυμούς φρούτων και λαχανικών

Για παράδειγμα η αποκλειστική διατροφή με σταφύλια και χυμό σταφυλιών για μεγάλο χρονικό διάστημα συμβάλλει στην αποτοξίνωση του πάσχοντος οργανισμού.
Η θεραπεία με χυλό σίτου και χυμούς φρούτων θεραπεύει τις παθήσεις του στομάχου, τη γαστρίτιδα, κολίτιδες, τις δυσπεψίες, τη δυσκοιλιότητα, τα έλκη στομάχου και δωδεκαδακτύλου, την αμοιβάδωση, την ασκαριδίαση, τα ηπατικά νοσήματα, τα νοσήματα νεφρών και αίματος, τις αρθρίτιδες, την ψαμμίαση, τη χολολιθίαση, τον καρκίνο κ.ά
 
Νηστειοθεραπεία με σιταρόχορτο
 
Το σιταρόχορτο έχει μεγάλη θεραπευτική αξία σε χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες και στον καρκίνο.
Η παράλληλη δίαιτα με χυμούς χορταρικών, βλαστούς, φρούτα, λαχανικά και σπόρους που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ενισχυτική της θεραπείας κι έτσι αποφεύγονται τα μαγειρεμένα φαγητά, όπου οι βιταμίνες, τα μεταλλικά άλατα και τα ένζυμα έχουν καταστραφεί.
Οι σπόροι από μαύρο κύμινο, σίκαλη, λειμώνιο, κύτισο, σιτάρι, φαλαρίδα, αλφάλφα και φαγόπυρο κ.ά είναι θεραπευτικοί.
Το σιταρόχορτο περιέχει βιταμίνη C, σίδηρο, 100 βιταμίνες και μέταλλα, οκτώ βασικά αμινοξέα, 11 πολυπεπτίδια και βιοφλαβονοειδή που εξουδετερώνουν τις τοξικές ουσίες στο αίμα. Επίσης, περιέχει αμπισικό οξύ που έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση και χλωροφύλλη που μοιάζει με την αιμοσφαιρίνη και αντί για σίδηρο στο κεντρικό άτομο περιέχεται μαγνήσιο και μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα, που είναι βασική διαδικασία για την καταπολέμηση του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα ζουν από τις ζυμώσεις του σακχάρου με αναερόβια αντίδραση και δεν μπορούν να επιβιώσουν σε περιβάλλον οξυγόνου Η χλωροφύλλη του σιταρόχορτου βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα και τα τρέφει καλύτερα. Η αύξηση της περιεκτικότητας του αίματος σε οξυγόνο με χλωροφύλλη είναι θεραπευτική για τον καρκίνο. Ακόμη, τα ένζυμα και τα αμινοξέα του σιταρόχορτου και των βλαστών εξουδετερώνουν τη βενζοπυρένη και άλλες τοξικές ουσίες από τα ψητά κρέατα στα κάρβουνα και τα καπνιστά ψάρια. Ο χυμός σιταρόχορτου και άλλων βλασταριών εμποδίζει τις βλάβες των χρωμοσωμάτων, μειώνει τις μεταλλάξεις και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Τέλος, περιέχει Β17 που κι αυτή έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση.
Η νηστεία και η εναλλαγή της με κετογενική δίαιτα είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.


Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Πηγή

Photo by Katie Smith on Unsplash

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη