Εσπεριδοειδή, προστασία από ιώσεις και κρυολογήματα


Αναμφισβήτητα τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, ακόμη και τα λεμόνια και τα γκρειπ φρουτ είναι τα φρούτα του χειμώνα και αποτελούν πολύ καλές επιλογές για την στήριξη του οργανισμού μας.

Μπορούμε να τα προτιμήσουμε και ως γεύμα και ως ενδιάμεσο από τα κύρια γεύματα (μετά το πρωινό και για απογευματινό γεύμα) και ως φυσικούς χυμούς κατά την διάρκεια όλης της ημέρας.

Τα εσπεριδοειδή είναι σύμμαχος για την υγεία των παιδιών ειδικά τον χειμώνα με τα κρυολογήματα και με τη γρίπη που είναι σε έξαρση.

Τα οφέλη τους είναι:

1. Πλούσια σε βιταμίνη C. Η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό για την άμυνα του οργανισμού. Ένα πορτοκάλι περιέχει πάνω από 100% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.

2. Καλή πηγή φυτικών ινών.

3. Περιέχουν φλαβονοειδή, καρατονοειδή, βιταμίνη Α, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό.

4. Ενυδατώνουν τον οργανισμό. Η πόση ενός ποτηριού φυσικού χυμού πορτοκαλιού ή μανταρινιού θα προσφέρει ενυδάτωση στο παιδί και θα νιώσει πληρότητα. Βοηθά σε περιπτώσεις που το παιδί προτιμά ανθυγιεινές τροφές. Η αίσθηση της πόσης ενός φυσικού χυμού θα κατευνάσει την ανάγκη για κάτι γλυκό.

Επιλογές:

1. Το νερό που πίνουμε μπορούμε να το εμπλουτίζουμε με λίγες σταγόνες φρέσκου λεμονιού ή λάιμ.

2. Σταδιακά μπορούμε να δοκιμάζουμε να πίνουμε φυσικό χυμό από γκρειπ φρουτ. Θα διαπιστώσετε ότι η γεύση του είναι υπέροχη. Τα παιδιά συνήθως αν την δοκιμάσουν από μικρή ηλικία την αποδέχονται και μάλιστα δεν αφήνουν σταγόνα και ζητούν και άλλο.

3. Φυσικός χυμός πορτοκάλι και μανταρίνι. Προτιμότερο είναι να τους πίνουμε ξεχωριστά.

4. Επιλογή γεύματος από πορτοκάλια ή μανταρίνια.

Τα εσπεριδοειδή έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, αλκαλοποιούν και καθαρίζουν το αίμα.
Λειτουργούν εναντία σε ιώσεις και ιούς όπως η γρίπη και το κρύωμα.

Επιμέλεια άρθρου: Χρήστος Πέγιος

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη