Μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει χωρίς ηλιακό φως;


Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί κάποιος να θέλει ή να χρειάζεται να υπάρχει στο σκοτάδι, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί κάποιος να ζήσει χωρίς το ηλιακό φως;

Ένα άτομο μπορεί να ζήσει χωρίς ηλιακό φως, αν και δεν συνιστάται. Οι ειδικοί της ιατρικής  προτείνουν 10-15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο κάθε μέρα, αν και αυτό ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία. Η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμίνης D, συμβάλλοντας σε διαταραχές της διάθεσης, ασθενέστερα οστά και προβλήματα στον ύπνο.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα άτομο μπορεί να αναγκαστεί να περάσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο σκοτάδι. Οι ιατρικές συνθήκες, τα προγράμματα εργασίας και οι τοποθεσίες διαβίωσης μπορεί να δυσκολέψουν ορισμένα άτομα να έχουν πρόσβαση στο ηλιακό φως. Σε αυτά τα σενάρια, τα συμπληρώματα βιταμίνης D ή το τεχνητό φως, μαζί με μια υγιεινή διατροφή και άσκηση, μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ή τουλάχιστον στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων από την έλλειψη φυσικού φωτός.

Το σώμα έχει ανάγκη από ηλιακό φως;

Για να απαντήσουμε εάν κάποιος μπορεί να ζήσει χωρίς ηλιακό φως, πρέπει πρώτα να εξετάσουμε εάν το σώμα μας το χρειάζεται. Έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε στους κινδύνους σε επίπεδο επιφάνειας που σχετίζονται με την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Ζητήματα όπως η βλάβη των ματιών, το ηλιακό έγκαυμα, το εξάνθημα λόγω θερμότητας, ο καρκίνος του δέρματος και οι ρυτίδες μπορούν συνήθως να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν εύκολα.
 
Ωστόσο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είναι σαφές ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με το θερμικό στρες, όπως η θερμοπληξία και η θερμική εξάντληση, μπορεί να είναι απίστευτα επικίνδυνες, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Η θερμοπληξία είναι η πιο σοβαρή από όλες με σοβαρά συμπτώματα.

Ιατρικά κέντρα σπεύδουν να επισημάνουν τα οφέλη της έκθεσης στον ήλιο, με μέτρο, τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό. Πολλά από τα καλά πράγματα που περιβάλλουν το ηλιακό φως προέρχονται από τη βιταμίνη D. Η βιταμίνη D προσφέρει πολλά στο σώμα και ο ήλιος είναι η καλύτερη φυσική πηγή της. Συγκεκριμένα η βιταμίνη D:

*βελτιώνει την ποιότητα ύπνου,
*ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου
*ενδυναμώνει τα οστά μέσω της απορρόφησης του ασβεστίου,
*αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και ενισχύει τη διάθεση,
*καταπολεμά την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD),
*προωθεί τη μειωμένη φλεγμονή και την ανάπτυξη των κυττάρων.

Πόσο ηλιακό φως χρειαζόμαστε; 
Ενώ πολλοί από εμάς θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τον ήλιο στη μέση της ημέρας, όταν είναι στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό, η έρευνα δείχνει ότι αυτή είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη στιγμή για να τραβήξετε μερικές ακτίνες.

Οι ειδικοί λένε ότι στόχος είναι οι ώρες μεταξύ 10:00 π.μ. και 13:00 μ.μ., καθώς προφανώς τότε το δέρμα μας θα παράγει την καλύτερη ποσότητα βιταμίνης D, αλλά όπως συμβαίνει με τόσα άλλα πράγματα, το μέτρο (και η ασφάλεια) είναι το κλειδί εδώ.

Ακόμη και μόλις 10-15 λεπτά στον ήλιο μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να αποκτήσει πρόσβαση στα οφέλη της βιταμίνης D. Μπορεί επίσης να είναι αρκετό για να βοηθήσει το σώμα σας να διατηρήσει τον φυσικό του κιρκάδιο ρυθμό.

Πηγή

Image by ❄️♡💛♡❄️ Julita ❄️♡💛♡❄️ from Pixabay

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη